Palaveripulla on kuivaa

Perjantai 13.9.2024 - Kristiina Sunell

Asialista vai esityslista? Entä jos listalla on sekä keskusteltavia asioita, että taustoistettuja esityksiä? Siitä jutusteltiin tovi jos toinenkin ennen asioihin tai esityksiin keskittymistä. Nähtävästi paikalla oli pari ekstroverttia valvojatyyppiä.

Jungin typologiaa mukaillen persoonallisuustyyppejä on neljä, eri yhdistelmät huomioiden kuusitoista. Jotkin ovat introverttejä, hiljaisia tyyppejä jotka istuisivat mieluummin itsekseen meren rannalla tai metsän kivellä kuin kokoushuoneessa. Ekstrovertti kaipaa vilinää ja toisten seuraa. Näin se menee, jos kovasti pelkistetään:

Sosiaalinen tyyppi osallistuu mielellään kokouksiin. Hänestä on mukava tavata ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia. Hän tuo esille erinäisiä ajatuskulkuja, joista osa saattaa jopa liittyä palaverin aiheisiin. Sosiaalinen tyyppi on ekstrovertti, verkottunut ja perillä hyvinkin moninaisten asioiden taustoista. Valitettavasti tämä tyyppi joutuu jakamaan ajankäyttönsä vähintään tusinan eri harrastuksen välillä. Palaveriin osallistuminen onnistuu, taikka sitten ei.

Taiteeseen ja kulttuuriin liittyvissä harrastuspiireissä enemmistö tai jopa kaikki kokoukseen osallistujat saattavat olla ideatyyppejä. Esityslista ja puheenvuoron pyytäminen ovat turhaa byrokratiaa. Ideaa pukkaa, mutta toteuttamisesta ja tekijöistä keskusteltaessa idealingot ovat jo viilettäneet seuraavaan paikkaan. Eipä se haittaa, koska kerran esitetyt visiot haihtuvat hetkessä kuin usva tuuleen. Nämä spontaanit tyypit keksivät kyllä taas uusia juttuja seuraavan palaverin ratoksi.

Valvojatyyppi toteaa (kovaan) ääneen jokaiseen ehdotukseen liittyvät mahdolliset ongelmat, huonot puolet ja valtavat haasteet. Hänellä ei ole esittää vaihtoehtoja, joten keskustelu lopahtaa siihen. Pienen hiljaisen hetken jälkeen siirrytäänkin seuraavaan torpedoitavaksi tulevaan asiaan. Sivuhuomautuksenaan valvoja kertaa aiempia epäonnistumisia, ihan vain muistin virkistykseksi. Näin varmistetaan että käsiä ei nouse kun tekijöitä kysytään. Esityslistassa olevat pilkku- ja kielioppivirheet korjataan valvojan opastuksen ja moitteiden kera.

Viimeisenä ja myöhässä kokoukseen tulee paikalle tutkijatyyppi. Taasen meni yllättävän paljon aikaa ennakoimiseen, pohtimiseen, puntarointiin ja analyysiin. Tutkijatyyppi tuskin pyytää puheenvuoroa. Miksi vaivautua? Ideatyyppi puhuu päälle ja valvojatapaus välihuutelee, joten antaa olla. Jos kuitenkin tarjoutuu tilaisuus esitellä laskelmia ja suunnitelmia hän tekee sen monimutkaisesti, mumisten ja äärimmäisen pitkästyttävästi. Muille tarjoutuu kätevä tilaisuus hakea lisää kahvia ja päivittää somea.

Eihän ihmisiä saisi lokeroida tällä tavalla. Eikä se näin suoraviivaista olekaan. Introverttina tutkijatyyppinä, moniin ja monenlaisiin kokouksiin osallistuneena teen sen kuitenkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokous, palaveri, asialista, esityslista, ihmistyypit